11 October 2008

Day 58: Pengajaran


Letak gambo ni sbb tetiba nak ribena blended :(


Hi uols

Lama x berupdate kan..x de mood la kawan2..busy ngan research proposal and experiment

Kat Adelaide ni..me belaja pelbagai benda..banyak yg me terkena..tapi people learn from mistakes kan..and so do me



Pengajaran 1

Berkata benar walaupun pahit..sebab kita tak kan tahu consequence yang akan terjadi sbb kita nak menjaga hati orang..

Me dah terkena..



Pengajaran 2

Dont easily trust anyone..mulut org akan bercerita and tetiba..satu kelompok tahu masalah aku..apekah??

Me dah terkena jugek



Pengajaran 3

Jangan take advantage pada kawan sendiri..if kita rasa kita boleh buat..kita buat sendiri..if tak boleh, baru kita mintak tolong..tu pun berpada2 lah..

Kawan masa ketawa ramai beb!! Masa bersedih? ade yang amik tahu ke?? a few maybe..but trust me, kawan masa sedih tu sikit beb but ini la true friends..


Pengajaran 4

Watchout for sweet talker and golongan bermuka2 (bukan macam two face dalam cite Batman!!)..depan kita dia ni baik..belakang kite?? abih ditikamnya!! Me dah terkena..so pls pls..gunakan akal yang diberi tu (beza manusia n binatang adalah akal ye kawan2!!)..analyze the situation and be careful..dont let them fool u with their sweet talk!!

Sorry a bit harsh..me paling x suka golongan mcm ni!!


Sekian petikan motivasi dari bumi Adelaide

Serius babe!!

I'm a diff person now!!

Nota kaki: Jangan menanam tebu di tepi bibir..sana sini manis..end up..aku yg jauh ni pun can smell something is wrong somewhere!!


Motif?? :P











18 comments:

MOLY said...

bila kita hidup berjauhan dari keluarga dan teman-teman yang rapat, banyak yang kita telah pelajari, banyak yang kita telah lalui.

asam garam kehidupan yang telah mengajar kita erti sebuah kehidupan, erti sebuah persahabatan ...

si mulut manis tak kan pergi jauh mana pun, lama lama mulutnya akan masam jugak .. tak laku lepas nih

kalau kaklang nak tebu nnt adeq carikan yer ... bertambah 'manis' la bibir menyusun ayat nnt ..

hehehe :P

take care !!

Inah said...

bercakap psl tebu!! i missed air tebu!!!! :(

anyway..yeah..berada di sini byk mengajar pelbagai benda..kadang2 benda tu x de dlm buku and it can only be experienced through life

well, tats wat we call life!!

life has it ups and downs and alwiz remember that everything happens for a reason!!

take care adeq!!

ribena blended satu!! :P

Inah said...
This comment has been removed by the author.
en_me said...

wah busy sungguh kamu yerr..

Unknown said...

tebu. aku pon dah lama tak merasa tebu beb.

inah.. take careee

Ziana said...

lain org lain ragam..
:)

bukan senang nk jaga hati org..
and sometimes hati kite pon org x pedulik..

tp papepon...
air tebu mmg sedap..
(hehehe.. tetibe..)

ngantuks..
:(

Inah said...

en me: bz gilak :(


dosh: aku lg lama x minum ayaq tebu..u too..take care!!


ziana: tebu best kan..nanti kite pi cari ayaq tebu ek..bila tah gamaknya..

ade yg x penah jaga hati me..bosan la ngan org perangai camni..tetiba nak baik!! baik bersebab..apekah??

ngantuk ek..pi tdo :P

Unknown said...

hmm suka kalau dapat gigit tebu yg fresh tu
kunyah2 mcm chewing gum

yum!

Shah CJ said...

erk.. take care inah. mmg susah nk dpt kawan yg betul2 baik dn amanah pada kita.

lbh susah juga nk dpt kawan yg merasai kegembiraan dn kesedihan kita. hehe

air tebu mmg sedap. terutama di bwh panas terik.

azizi said...

salam,

biasalah inah, selagi kita masih jadi manusia, mcm2 dugaan.
cuma, belajarlah menjaga hati sendiri..... manusia ni penuh dgn kesilapan. yg paling teruk, selalu mencari kesalahan org lain, dan kelemahan utk disensasikan. jd inah, berhati2 ye.
...... n jgn minum air tebu byk sgt ...nanti kena diabetes ..heh..heh..heh
;-)

NN said...

ohh, hari tuh berbuke minum ayaq tebu sunguh cool aja.. :)

ehh, apa pulak nihh dear..?? aku ada missed something ke..?? wat is going on..?? u r a diff person now..?? makk aiii, ngerinye aku..!!

ohh, obviously saya kurang gemar sume karakter2 itu laa.. saya lebih rela tadak kawan dari ada si kurap kurap macam itu.. :(

Ms B said...

as I always tell my friends, "ignorance is a bliss". *LOL*

U take care girl! Whatever you are going tru, i'm sure there is a bigger picture.

Inah said...

budlee: best ek?? x sakit gigi kah :P..nanti kite try ek :D


cikgu: susah nak cr kawan..susah lagi mencari sahabat :)

air tebu mmg sedap kan :D..bila minum time panas..nyaman!!


bro azizi: tulah..manusia pelbagai ragam..mcm2 perangai..yg penting kena jaga hati sendiri kan!!..

i learned from mistakes and hope it wont happen again!! :)

x minum banyak pun..kat sini mana ade air tebu fresh..dalam kotak je..ayyakss..sume benda dlm tin, dlm kotak :P

Inah said...

nikli: x de benda hang tertinggal...hehehe..nanti kite saling mengupdate sesama ek!! at least hang ade gak bertanya kabar gue..yg lain menyepi :(

baru 2 bulan dah menyepi begini..esok2 aku balik lepas 4 taun..x mengaku kawan dah :(

oh well..i guess baik kita appreciate kawan yg appreciate kita kan?

dan bukan kawan yg mencari kite time senang je..time nak g bercuti ke..time nak makan2 ke..

kawan is orang yang tahu susah n senang kita..yg bersama in every moments..yg tahu bila kite stress..yg tahu bg advice kat kita..yg tahu mendengar masalah kita!!

itu definisi kawan :)

i know i jauh..tapi effort tu penting kan..sms 50 sen?? berharga sgt ke 50 sen tu berbanding ape yg aku dah spend selama ni?


panjang pulek :P..luahan ketidak puasan hati :P..sape minum ayaq tebu..dia akan terasa manisnya :P


ms B: ignorance is a bliss..mmg betul!! i agree with that :)

u take care too!!

i'll definitely take a good care of myself..who else will take care of me? :)

NN said...

inah..
itu lah life..
with all the experiences, i do believe tht another lesson is learned..

Just love ur frens who loved you, n not who you loved..erkss.. btoi ke..my english is suck..!!

Inah said...

thanks dear..and i know u are one of my friend that loved me :)

oh well..another lesson is learned and hope it wont happen again :)

thanks yang!!

@xiM said...

i loved you too alang...

dont get me wrong,but i know dat sometimes i'm quite rare asking ur condition..but that's really doesn't mean you are forgotten..

betul tu inah..appreciate kawan yang appreciate kita..just forget the one who dont...

Life is short to be in misery...enjoy our life to the fullest while we can..:)

last but not least,

THANKS FOR ALWAYS BEING ONE OF MY BEST BUDDY!!!

"No love, no friendship can cross the path of our destiny without leaving some mark on it forever."

Pinangso Loro said...

Tok Bear pun ada kena member yg macam tu... sweet talker... tapi sekali jer lah.. paling pun dua kali kena lepas tu berambuslah ko... sekali kena dua kali ingat...